
Πώς θα δοθεί η ενίσχυση σε ενοικιαστές και συνταξιούχους
Ενοικιαστές με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα λαμβάνουν κάθε χρόνο αυτόματα, χωρίς αίτηση, επιδότηση ίση με ένα μηνιαίο ενοίκιο. Αυτό προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση και στο οποίο περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση των φοροεκπτώσεων για τους ιδιοκτήτες που θα προχωρήσουν έως το τέλος του 2026 σε ανακαίνιση, επισκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων, που μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ σε βάθος πενταετίας.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το σχέδιο νόμου προβλέπει ακόμα ετήσιο επίδομα 250 ευρώ για συνταξιούχους, το οποίο θα αποδίδεται κάθε χρόνο στα τέλη Νοεμβρίου. Οσοι ενοικιαστές δεν έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση και συγκεκριμένα στο έντυπο Ε1 (κωδικός 081) τον αριθμό του μισθωτηρίου θα πρέπει να το πράξουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου (με τροποποιητική δήλωση) προκειμένου να τους χορηγηθεί το ποσό που αντιστοιχεί σε ένα ενοίκιο. Ειδικότερα:
– Από το έτος 2025 και εφεξής παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, μισθωτές κύριας και φοιτητικής κατοικίας, ετήσια οικονομική ενίσχυση, η οποία αντιστοιχεί στο ποσό του ενός δωδέκατου του ετήσιου μισθώματος του προηγούμενου έτους για την κύρια κατοικία και για κάθε κατοικία φοιτητή. Σε περίπτωση περισσότερων της μιας διαδοχικών μισθώσεων, κύριας ή φοιτητικής κατοικίας, εντός του έτους, το ετήσιο μίσθωμα εξευρίσκεται από το άθροισμα των μισθωμάτων που καταβλήθηκαν εντός του έτους.
– Η ενίσχυση καταβάλλεται εφάπαξ έως το τέλος Νοεμβρίου κάθε έτους στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει γνωστοποιηθεί στην ΑΑΔΕ.
– Για την κύρια κατοικία η ενίσχυση ανέρχεται έως 800 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενη κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του υπόχρεου και της συζύγου. Σε περίπτωση διακοπής της έγγαμης συμβίωσης, η προσαύξηση εφαρμόζεται για καθέναν από τους γονείς. Το ίδιο ισχύει και για τα μέρη συμφώνου συμβίωσης. Για τη φοιτητική κατοικία η ενίσχυση ανέρχεται έως τα 800 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή. Εάν ο φοιτητής είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και η κατοικία έχει μισθωθεί από αυτόν, θα πρέπει να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τους ενοικιαστές κύριας κατοικίας.
– Δικαιούχοι της ενίσχυσης που χορηγείται για μίσθωση κύριας κατοικίας είναι όσοι σωρευτικά έχουν:
1) Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο, πραγματικό και τεκμαρτό, το οποίο ανέρχεται έως τις 20.000 ευρώ για τον άγαμο, έως τις 28.000 ευρώ για τον έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο έως 31.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο πέραν του πρώτου.
2) Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων που δεν υπερβαίνει, με βάση την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους καταβολής της ενίσχυσης, τις 120.000 ευρώ για τον άγαμο, προσαυξημένη κατά 20.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης και κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο.
Το νομοσχέδιο προβλέπει παράταση της έκπτωσης φόρου για ανακαινίσεις έως το τέλος του 2026. Η έκπτωση μπορεί να φτάσει έως 16.000 ευρώ και αφορά εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων. Η ελάφρυνση κατανέμεται ισόποσα σε βάθος πενταετίας και αφαιρείται απευθείας από τον φόρο εισοδήματος. Το 1/3 των εξόδων μπορεί να αφορά υλικά, με την προϋπόθεση ότι η συνολική δαπάνη έχει εξοφληθεί ηλεκτρονικά και συνοδεύεται από παραστατικά με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του ακινήτου.
Συνταξιούχοι
Φέτος τον Νοέμβριο και κάθε Νοέμβριο οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Εχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους από το έτος αναφοράς.
β) Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο, πραγματικό και τεκμαρτό, δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ για τον άγαμο και τις 26.000 ευρώ για τον έγγαμο ή για το μέρος συμφώνου συμβίωσης.
γ) Το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων δεν υπερβαίνει, με βάση την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων το ποσό των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 300.000 ευρώ για τον έγγαμο ή για το μέρος συμφώνου συμβίωσης.