Close
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΤΑΪΚΟΥ | ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ

(+30) 22960 32191

Δευτέρα - Παρασκευή 8:30πμ - 2:30μμ

info@ntaikos-logistika.gr

8 Οκτωβρίου 2019

Πώς θα χτίζετε το αφορολόγητο όριο από το 2020 – Παραδείγματα

Περί τα 640 εκατ. Ευρώ υπολογίζει ότι μπορεί να βάλει στο ταμείο το υπουργείο Οικονομικών, ενισχύοντας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι η αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών πληρωμών να μην αφήσει εκτεθειμένους όσους φορολογούμενους καλύπτουν σήμερα οριακά τα ποσά για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.

Μια από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την υπερκάλυψη των φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ ευρώ, είναι η αύξηση στο 30% του ορίου των ηλεκτρονικών πληρωμών που σχετίζονται με το αφορολόγητο.

Σήμερα, για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ απαιτείται ο φορολογούμενος να έχει κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 10% του εισοδήματος, δηλαδή ως 1.000 ευρώ, για εισοδήματα 10.000- 30.000 ευρώ το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών πρέπει να φτάνει στο 15% και στα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 20%. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου, θα ισχύσει flat συντελεστής 30%.

Τι αλλάζει στο αφορολόγητο με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Για εισόδημα 10.000 ευρώ: σήμερα απαιτούνται 1.000 ευρώ ηλεκτρονικών αποδείξεων, ενώ από τη νέα χρονιά θα απαιτούνται 3.000 ευρώ

Για εισόδημα 20.000 ευρώ: σήμερα απαιτούνται 2.500 ευρώ ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ το 2020 θα απαιτηθούν 6.000 ευρώ

Για εισόδημα 30.000 ευρώ: σήμερα απαιτούνται 4.000 ευρώ ηλεκτρονικών δαπανών, ενώ την επόμενη χρονιά θα χρειαστούν 9.000 ευρώ

Για εισόδημα 40.000 ευρώ: σήμερα απαιτούνται 6.000 ευρώ ηλεκτρονικών αποδείξεων, ενώ το 2020 θα απαιτηθούν 12.000 ευρώ.

Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων υπερκαλύπτει τα σημερινά όρια, καθώς μόνο οι αγορές από supermarkets και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ απορροφούν μεγάλο ύψος δαπανών από τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, τα στοιχεία από τις τράπεζες, δείχνουν ότι είναι μεγάλα τα περιθώρια χρήσης του “πλαστικού” χρήματος, ειδικά σε συναλλαγές μικρής αξίας ή σε συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες, όπου τα μετρητά δεσπόζουν.

Πέρσι, η μέση ηλεκτρονική δαπάνη ανά φορολογούμενο, μέσω της οποίας «χτίστηκε» το αφορολόγητο, διαμορφώθηκε σε περίπου 3.600 ευρώ, ενώ από την εκκαθάριση «τιμωρήθηκαν» με συνολικά 35,5 εκατ. Ευρώ οι φορολογούμενοι που δεν μπόρεσαν ή αμέλησαν να καλύψουν το όριο ηλεκτρονικών αποδείξεων, για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο τους.

Στο χτίσιμο του αφορολόγητου μετράνε οι δαπάνες που αφορούν:

Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κλπ.

Αλκοολούχα ποτά και  καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπύρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια.

Ένδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων.

Στέγαση: Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικία, εργασίες, υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή, υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών.

Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.α.

Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευση, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένου, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.

Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικία ζώα, αθλητικές δραστηριότητα, θέατρα, κινηματογράφος, συναυλίες, μουσεία, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.

Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υγεία: Εκτός από τις επισκέψεις σε γιατρούς, τα φάρμακα και τα νοσήλια στις δαπάνες περιλαμβάνονται: φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού, τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό, ιατρικά προϊόντα, γυαλιά μυωπίας, πατερίτσες, πιεσόμετρο, ζώνες παθήσεων, θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός, οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης), μικροβιολογικές εξετάσεις, φυσιοθεραπεία κ.α.

Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.

Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρία και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιση κατοικία, υγείας, οχημάτων.