Close
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΤΑΪΚΟΥ | ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ

(+30) 22960 32191

Δευτέρα - Παρασκευή 8:30πμ - 2:30μμ

info@ntaikos-logistika.gr

29 Ιανουαρίου 2024

Σε 11 δόσεις η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που έχουν ασφαλίσει για φυσικές καταστροφές

Σε περισσότερες δόσεις θα εξοφλήσουν φέτος τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν νωρίτερα την πρώτη. 

Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2024 θα είναι 11- από δέκα– και η πρώτη θα καταβληθεί στα τέλη Απριλίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα εξασφαλίσουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που έχουν ασφαλίσει για φυσικές καταστροφές. 

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου τα νέα εκκαθαριστικά να σταλούν στους φορολογούμενους στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου. 

«Στόχος για φέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ 2024 να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10», δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. Κάτι που σημαίνει ότι η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025. 

Παράταση στην αναστολή ΦΠΑ για τα νεόδμητα ακίνητα 

Παράταση για έναν ακόμη χρόνο- έως τα τέλη του 2025- θα δοθεί στην αναστολή ΦΠΑ για τα νεόδμητα ακίνητα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. 

Ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας. Ο κ. Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα βάλουν ενοικιοστάσιο σε κλειστά ακίνητα. 

«Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε, τόσο τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα», δήλωσε ο υπουργός. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ