Close
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΤΑΪΚΟΥ | ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΑ

(+30) 22960 32191

Δευτέρα - Παρασκευή 8:30πμ - 2:30μμ

info@ntaikos-logistika.gr

11 Μαρτίου 2024

Ξεκινά η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα έχουν μειώσεις και ποιοι θα απαλλαγούν

Τα Ε9 των φορολογούμενων ελέγχει η ΑΑΔΕ προκειμένου μέχρι τα τέλη  του μήνα να εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά θα είναι 6 ταχυτήτων ανάλογα με τις μεταβολές στην περιουσία το 2023, το οικονομικό προφίλ, την ασφαλιστική κάλυψη των ακινήτων καθώς και εάν έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα κερδίσουν εκπτώσεις από 10% έως και 100%, ωστόσο η πλειονότητα θα κληθεί να πληρώσει το ίδιο με πέρυσι ποσό φόρου, βαρύτερο θα είναι το «ραβασάκι» για όσους απέκτησαν ακίνητα και ελαφρύτερο για όσους προχώρησαν σε μεταβιβάσεις. 

Σύμφωνα με το νέο προγραμματισμό της ΑΑΔΕ τα σημειώματα θα έρθουν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 με την προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης να λήγει στο τέλος Απριλίου και της τελευταίας στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

– Έκπτωση έως 10%.  Για πάνω από 400.000 ιδιοκτήτες κατοικιών που τις είχαν ασφαλίσει ολόκληρο το 2023 για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα και η αξία στο συμβόλαιο ήταν τουλάχιστον 900 ευρώ το τ.μ., το ποσό του φόρου θα είναι κουρεμένο κατά 10%. Για τους υπόλοιπους με μικρότερη διάρκεια ασφάλισης το κέρδος θα είναι μικρότερο και συγκεκριμένα για 9 μήνες 7,5%, για 6 μήνες 5% και για 3 μήνες 2,5% ενώ δεν υπάρχει καμία έκπτωση για τις κατοικίες με χρόνο ασφάλισης λιγότερο των τριών μηνών.

– Μείωση 50%. Ο φόρος θα είναι ψαλιδισμένος στο μισό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

Α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Β)  Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

– Πλήρη απαλλαγή. Δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Β)  Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Επίσης από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες καθώς και δικαιώματα επί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης και διατηρητέα κτίσματα

– Μειωμένος φόρος. Χαμηλότερος θα είναι ο φόρος για όσους μέσα στο 2023 πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα με γονική παροχή, δωρεά και κληρονομιά

– Μεγαλύτερος φόρος. Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ για όσους το 2023:

Α) Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.

Β) Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

Γ) Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9

Δ) Εμφάνισαν με την υποβολή της δήλωσης στους δήμους μεγαλύτερη επιφάνεια ακινήτων σε σχέση με αυτή που είχαν αποτυπώσει στο Ε9

– Ίδιο σε σχέση με πέρυσι ποσό φόρου θα κληθούν να πληρώσουν όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 δηλαδή δεν απέκτησαν ή δεν μεταβίβασαν ακίνητα.

ΠΗΓΗ